Håll efter din bil

Håll efter din bil

Att hålla efter sin bil är bra för både ekonomin och miljön. Om du har bra instruktioner i form av till exempel en reparationshandbok från Haynes och en bra uppsättning verktyg kan du dessutom ta hand om mycket av servicen och reparationerna själv.

Kolla däcktrycket

Ett exempel på när både du och miljön tjänar på att du håller efter bilen är när det gäller däcktrycket, vilket du bör kolla åtminstone varannan gång du tankar. Om du har ett däcktryck som överstiger rekommendationerna i instruktionsboken med cirka 10-15 procent sänker du bränsleförbrukningen med 3-5 procent, vilket sparar dig pengar samtidigt som utsläppen blir mindre. En ytterligare besparing är också att däck med rätt lufttryck håller mycket längre. Enligt Trafikverket kan däck med bara 70 procents lufttryck ha en halverad livslängd.

Exempel på saker du kan utföra själv

Byt hjullagerEn av de saker som du kan göra själv, även om det kräver lite jobb, är att byta hjullager. För den som har kunskapen går det helt enkelt att beställa en hjullagersats hos exempelvis Mekanika.se . De säljer även reparationshandböcker som kan vara bra att ha om du är osäker på hur jobbet ska göras. Genom att beställa reservdelarna online kan du få riktiga kvalitets delar till ett mycket bra pris jämfört om du handlar i en fysisk butik.TändstiftByt tändstiften efter intervallen som anges i serviceboken. Förutom nya tändstift, är allt du behöver en tändstiftsnyckel. Tändstiften ger dig även en uppfattning om vilket skick motorn är i. Till exempel brukar oljiga tändstift innebära att motorn är sliten.Olja och OljefilterAtt byta olja var 1 500:e mil brukar vara lagom, men det exakta intervallet står i serviceboken. Det enklaste är om du kan vara i en gör-det-själv-hall, men det går även bra att använda sig av pallbockar. Du bör även alltid byta oljefiltret när du byter olja.