Dakarrallyt

Dakarrallyt

Dakarrallyt är en av världens mest kända biltävlingar. Snarare än ett vanligt rally så är detta ett terrängrally där endast de mest hållbara och slitstarka fordonen har chans att ens gå i mål. Från början så gick detta race från Paris i Frankrike till Dakar i Senegal. På senare år så har man dock lagt om rutten så att den enbart går genom Sydamerika eftersom man ansåg att det inte var säkert att köra genom det afrikanska landet Mauretanien.

Dakarrallyt delas in i fyra huvudsakliga klasser:

  • Bilar – För att få delta i denna klass så måste fordonet väga mindre än 3,5 ton. Det finns flera undergrupper som bland annat tar hänsyn till typ av drivmedel, 2- eller 4-hjulsdrift samt vikt. Störst framgångar i denna kategori under senare år har Mini stått för.
  • Lastbilar – Här hamnar fordonen som väger över 3,5 ton och man delar upp kategorin i serieproducerade lastbilar och modifierade lastbilar. Kamaz är det märke som har dominerat denna klass under 2000-talet.
  • Motorcyklar – Motorcykelklassen delas in i två grupper: Elite och Non-Elite. Den sistnämnda gruppen delas in i ytterligare två grupper, där den ena inte tillåts byta huvudsakliga delar på fordonet under tävlingens gång, så som motor och ram. Motorcykelklassen har främst dominerats av KTM under senare år.
  • Fyrhjulingar – Fyrhjulingarna låg tidigare som en undergrupp i motorcykelklassen, men sedan 2009 har de tilldelats en helt egen klass. De delas upp i två grupper: en som består av 2-hjulsdrivna och encylindriga fordon på max 750cc, och en som tillåter 4-hjulsdrivna och tvåcylindriga fordon på max 900cc. Sedan starten 2009 så har Yamaha vunnit varje gång.

Svenskt deltagandeSvenskar som vunnit Dakarrallyt inkluderar Freddy Kottulinsky (1980) och Bruno Berglund (1989, 1990 & 1991).Flera svenska kvinnor har faktiskt också deltagit som kartläsare. Den mest namnkunniga i raden är Tina Törner.