Motorsportsförbundet

Motorsportsförbundet

Motorsportsförbundet eller Svenska Bilsportsförbundet är en rikstäckande organisation för alla motorklubbar – från Haparanda i norr till Ystad i söder. Organisation består av över hundra olika motorklubbar. Som privatperson kan du inte bli direkt medlem i förbundet. Bilsportsförbundet tar hand om alla möjliga bilsporter i Sverige – karting, drag racing, drifting, rallycross och ett tiotal till.

Sanktionerar tävlingar inom motorsport

Det är Svenska Bilsportsförbundet som är ansvarig för alla officiella tävlingar som sker i Sverige. För att vara med i dessa tävlingar krävs det en licens som enklast fås via förbundets hemsida. Det finns en uppsjö av olika licenstyper att välja mellan. Din motorklubb vet bäst vilken licens gäller just den tävlingen som du vill vara med i. Kolla detta noga med dem innan du besöker förbundets hemsida och gör ditt val.

Virtuell bilsport

Även virtuell bilsport återfinns bland sporttyper som Svenska Bilsportsförbundet tar hand om. Idag kan du kan tävla på din dator och utöva något som klassas som motorsport. Det kan låta rätt konstigt då datorracing inte har något med motorsport att göra – man kör inte ens fysiskt i en bil. Dock är det så att även riktiga proffs brukar träna in sina banor vid datorn innan det är dags att börja köra på riktigt.

Folkrace

Folkrace är en annan oväntad gren inom bilsport som står som en officiell gren inom Svenska Bilsportsförbundet. När man hör ordet motorsport tänker man direkt på snabba bilar. Folkrace är specifikt skapat för bilar med topphastighet på 80 kilometer i timmen. Det går inte att köra fortare än så i tävlingar, vilket gör det riktigt populärt bland vissa bilälskare. Det går nämligen att vara med i folkracetävlingar redan när man har 15 år fyllda. Det gör att alla inom familjen kan tävla i samma bil, vilket också göra hobbyn mindre påfrestande för familjbudgeten. En annan kul grej med folkrace är att alla bilar brukar vara till salu efter racet.