Svenska rallyt

admin      -    201 Views

Svenska rallyt

Egentligen får man nog säga att vi här i Sverige bara har en motortävling som är riktigt stor och det är så klart Svenska rallyt, eller Rally Sweden som faktiskt är det officiella namnet på tävlingen sedan några år tillbaka.

Svenska rallyt kördes för första gången redan år 1950, men då på sommaren och under namnet Midnattsolsrallyt. Först 1965 började tävlingen köras på vintern i sin nuvarande form.
Riktig stort blev Svenska rallyt i mitten på 1970-talet när det blev en av tävlingarna i den nyinstiftade VM-serien, vilket gjorde att även utländska förare började få upp ögonen för tävlingen.

Under 1970-talet dominerades för övrigt Svenska rallyt av två förare, nämligen Stig Blomquist och Björn Waldegård vilka tog hem samtliga segrar utom en under det årtiondet.
I början av 1980-talet började också finska förare nå framgångar i Svenska rallyt och sedan ungefär 20 år tillbaka är det faktiskt dessa som totalt dominerat tävlingen med förare som Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm och Jari-Matti Latvala.

Senaste svenska segern i Svenska rallyt kom år 1997 och då i form av Kenneth Eriksson och som det ser ut i dagsläget så lär vi få vänta länge på att få uppleva detta igen.

Senaste inlägg

Kategorier

Arkiv